TEFLÓNOVÉ OPLETANÉ BRZDOVÉ HADICE

Veľmi dôležitým členom každého hydraulického brzdového systému sú brzdové hadice.  Slúžia na transport hydraulického tlaku do brzdových strmeňov/valcov a ako flexibilné spojenie medzi nimi a pevne uloženými brzdovými trubkami. V automobilovom priemysle sa na ich výrobu najčastejšie používa špeciálna guma a oceľ na koncovky. Tieto hadice majú viacvrstvové gumené steny s textilným opletom vo vnútri, ktorý má zvýšiť odolnosť voči vysokým prevádzkovým tlakom. Nevýhodou tohto materiálu je, že pri zvyšovaní tlaku stále dochádza k ich rozpínaniu (nafukovaniu). Taktiež postupná degradácia pružnosti gumy, jej stvrdnutie a prípadné popraskanie. To môže mať za následok netesnosť brzdovej sústavy, zachytávanie vlhkosti v brzdovej kvapaline, či v extrémnych prípadoch aj zlyhanie bŕzd. Taktiež sú časté prípady, keď gumená brzdová hadička praskne zvnútra a zabraňuje plynulému prietoku brzdovej kvapaliny, čo ma za následok blokovanie brzdového piestika a následné prehrievanie bŕzd.

 

 

 

Veľmi efektívnou alternatívou k bežným gumeným hadiciam sú teflónové, s vonkajším pancierovým nerezovým opletom. Vnútorný materiál je veľmi odolný a pevný teflón PTFE a vonkajší oplet je z nerezovej ocele (303/304).  Na výrobu koncoviek sa taktiež používa nerezová oceľ.  U mnohých výrobcov je ešte možné doplniť vonkajší oplet o tenkú farebnú silikónovú vrstvu, ktorá Vám umožní farebne individualizovať hadice s zvyškom vozidla .

Výhody teflónových hadíc :

-          Lepšia odozva brzdového pedálu, lepšia modulácia a citlivosť

-          Intenzívnejšie brzdenie (zvýši intenzitu brzdného účinku o 10-25%)

-          Odstránenie pocitu „mäkkého“ brzdového pedálu

-          Spoľahlivosť a životnosť

-          Jednoduchá priama výmena za sériové hadice bez ďalších zásahov

-          Možnosť farebnej individualizácie

Nevýhody

-          Neexistujú snáď žiadne, jedine trochu vyššia cena, ktorá je určite vykúpená výhodami

 

Najznámejším výrobcom týchto komponentov, je anglická firma HEL Performance, ktorej ponuku nájdete aj v našom sortimente. Zaoberajú sa výrobou brzdových hadíc už od roku 1985. Ich dlhoročné skúsenosti v obore sú zárukou precíznej kvality a bezpečnosti.  Ponuka sortimentu je skutočne široká a dokážu svoje produkty prispôsobiť aj individuálnym požiadavkám pre motoršport.  Kompletné kity pre jednotlivé vozidlá sú priamou náhradou za pôvodné hadice, nie je potrebné nič upravovať. Avšak je dôležité pri objednávaní uviesť VIN číslo vozidla, na ktoré sa budú montovať, aby sa zaručila kompatibilita s konkrétnym brzdovým systémom vozidla.

Ďalším známym výrobcom v našej ponuke je EBC Brakes, taktiež anglický výrobca, ktorý ma v ponuke nielen brzdové hadice, ale primárne veľmi kvalitné brzdové kotúče a obloženia.

 

More blog posts

Plexiclick ® - „neviditeľné“ držiaky EČV (ŠPZ)

Made in GERMANY
Čítať viac
VHT (Very High Temperature)

Vyfarbi sa !
Čítať viac
ŠKODA FABIA RS RALLY 2

Nástupca úspešného rally špeciálu
Čítať viac
TEFLÓNOVÉ OPLETANÉ BRZDOVÉ HADICE

Nestrať kontrolu nad svojou brzdovou sústavou !
Čítať viac
Blow off – BOV ventily

Len pre efekt ? Akú majú funkciu ?
Čítať viac

Zdieľať

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

Kategórie Manufacturers

Loading...